|
Pagina 1 din 3
|
| Autor |
Mesaj |
aa
Vizitator
|
 Manipulări - partidul, securitatea, cetățenii
Iată o povestioară tocmai bună pentru analizarea fenomenelor de isterie în masă, provocate deliberat de agenți provocatori, bine instruiți. S'ar putea să merg prea departe, însă credința mea este că acțiuni asemănătoare au avut loc la/în "revoluția din '89". Mai mult ca sigur, majoritatea minerilor participanți la repetatele chemări iliesciene de "plantat flori" sau de "asanare morală a societății romanesti", au acționat sub impulsul acelorasi factori.
Avusese loc debarcarea "contrarevoluționarilor" cubanezi pe plaja Giron. Se mai duceau lupte. O amenințare imensă plana deasupra capetelor lui Castro si a acoliților sai: intervenția SUA în ajutorul celor ce debarcasera si a celor ce vroiau să debarce (majoritatea tot cubanezi). Ca la un semn, în aproape toate țările lumii, au avut loc mari sau mici demonstrații, în special ale studenților. Totul s-a făcut într'o măre viteză.
Nu stiam nimic în momentul când am fost scosi de la cursuri pentru un miting în Piata Universității (la statui). Faptul era inedit. Toți am fost curiosi, mai ales ca aflaserăm că vom demonstra pentru colegi de-ai nostri, cubanezi (erau extrem de mulți cubanezi în acei ani în toată țara). Nu am prea fost atenți la cele ce s-au spus de la tribună (un balcon din clădirea Min. Com. Ext. - atunci). Râdeam la bancurile cu americani, rusi, evrei, iar periodic, la comanda venită de la balcon, cei ce aveam cubanezi sau tineri semănând a cubanezi prin preajmă îi propulsam în aer (am ajutat si eu la aruncarea în sus a unui negru care nu era cubanez, pe care l-am si prins, totusi), cu strigături într'un fel de esperanto "cuba si, yanke no!" minute în sir! Era haios! Unii dintre cei aruncați în sus aterizau mai brutal, pe caldarâm (un fel de glumiță).
Mascarada a ținut cca. o oră, după care în coloane semiordonate ne-am îndreptat spre ambasada americană, gardul din spate. Ca un făcut, aici se repara caldarâmul de piatră cubică. Tot felul de cataroaie erau la îndemâna noastră. Le-am folosit aruncându-le spre clădirea ambasadei si spre cele câteva masini ce se aflau la vedere, în curte. De la etajele superioare ale clădirii, eram filmati în toată "zburdălnicia noastră tinerească". Patru cinci "studenți"(probabil) au reusit să escaladeze extrem de înaltul gard, coborând steagul instelat si distrugându-l. Pofta vine mâncând asa că au incendiat si una dintre masini.
Într'un târziu ne-am linistit, plecând spre case sau cămine, veseli si fericiti că fusesem si noi zmei, câteva ore!
Eu care eram ca si acum un anticomunist feroce, aruncasem cu pietre în AMERICA, privisem cu un nedisimulat interes acțiunile celor ce misunau prin curtea ambasadei stricând si distrugând! Mai târziu, la o bere, ne uitam perplecsi unii la alții. Nici nu puteam vorbi. Majoritatea celor 5-6 colegi/comeseni mă priveau nedumeriți. Nu aveam ce să le explic ! Eu eram fiu (vitreg) de fost diplomat « adevărat«, de carieră, fusesem în mare parte din Europa distrusă de război, dar si în splendida Elveție, iar acum trăiam în mizeria materială și morală, la care fuseserăm reduși.
Bravos națiune!
Reversul situației! La desteptare!
Peste o perioadă am fost chemați tot noi, studentii, să atacăm legația belgiană, pentru a protesta împotriva mercenarilor care acționau în Katanga (Congo Belgian). Numărul extrem de redus al participanților la manifestație a împiedicat repetarea violențelor de la ambasada americană
Cei interesați de mai multe detalii pot apela la persoane care erau în '60-62 studenți în Bucuresti (aces tia au acum peste 60-69de ani). Imposibil să nu-si aminteasca cel putin câțiva, câte ceva!
În linii mari, cam asa se produc manipulările unor mase de oameni! Cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât îsi pierd mai tare voința de a acționa după ideile fiecăruia dintre indivizi. Ani de zile am tot căutat să-mi explic comportamentul de atunci, nereusind să mă lămuresc pe deplin nici acum, după mai bine de o jumătate de secol.
N'asha?
Menționez că un singur user a considerat că ar trebui aprofundată scena tragi / comică relatată , pe care eu o consider reprezentativă pentru acele negre decenii.
Ultima modificare efectuată de către aa la Sâm Aug 05, 2006 11:15 pm, modificat de 1 dată în total
|
| Sâm Aug 05, 2006 6:34 pm |
|
 |
Raluca
Lazy Angel
Data înscrierii: 18/Ian/2006
|
Tare de tot  N-am stiut ca se faceau asemenea lucruri.
aa a scris:Ca un făcut, aici se repara caldarâmul de piatră cubică.
Va dati seama cum stateau astia si planuiau totul?
E un contrast ingrozitor intre explozia aia de tinerete inocenta si iscusinta diabolica a celor care va manipulau. Nu mai stiu cine zicea ca sentimentele nu trebuie inabusite, ci valorificate. Exact asta faceau ei.
Am fost si eu la un miting (parca pentru pace) in Piata Palatului. Stateam undeva in spate si jucam bazea sau ceva de genul asta. Cred ca erau cateva sute de mii de manifestanti, asa ca nu prea conta ce face fiecare, oricum astia filmau numai anumite sectoare. Tin minte ca ne-am bucurat ca nu s-au facut ore in ziua aia, dar a fost destul de rau din cauza caldurii, am stat vreo doua ore in soare. In zona mea n-a strigat nimeni nimic, adultii stateau de vorba, iar noi ne jucam.
Alta epoca ... KGB-ul nu-si mai baga nasul.
_________________ "A sure way of climbing a hill in the fog is to proceed in a fixed direction until one ceases to ascend. Then, if one has not yet reached the top, one may continue the ascent in a direction at right angle to the previous direction" (a math book)
|
| Sâm Aug 05, 2006 8:12 pm |
|
 |
Rhea
Data înscrierii: 23/Ian/2006
|
Citat:Va dati seama cum stateau astia si planuiau totul?
E un contrast ingrozitor intre explozia aia de tinerete inocenta si iscusinta diabolica a celor care va manipulau.
Ce contrast, Raluca - si care tinerete inocenta, care iscusinta diabolica? Din nou, orice responsabilitate individuala e negata. Daca niste studenti s-au apucat sa arunce cu pietre in cladirea ambasadei, fara sa stie macar de ce, au facut-o fiindca le ardea de distractii stupide - nu fiindca securitatea ar fi pus la cale un plan de un rafinament si un diabolism nemaiintalnit. Nu contest "planul" de a-i incita, contest insa ca ar fi fost iscusit si ca s-ar fi bazat pe inocenta participantilor; s-a bazat pe incapacitatea lor de a gandi cu propriul cap.
In alta ordine de idei, ma mir ca nici pana azi n-ati aflat, domnule aa, ca un protest sincer, si nu organizat de partid, ar fi fost cat se poate de intemeiat, in acest caz. Invazia de la Pig's Bay a fost una din cele mai idioate operatiuni pe care le-a organizat CIA. S-au apucat sa faca o mica armata din exilatii cubanezi, i-au trimis acolo fara a-i sprijini ulterior si sperand ca populatia o sa se revolte.
Ei bine, populatia nu s-a alaturat acestor exilati, de unde se vede ca nu ducea catusi de putin dorul regimului Batista. Singurele rezultate au fost ca au murit aiurea cateva mii de oameni, iar Castro - dupa respingerea invaziei - si-a declarat revolutia "marxist-leninista" si s-a apropiat si mai mult de URSS.
Bineinteles ca nu aveati de unde sa stiti aceste lucruri pe atunci. Ma mir insa ca ilustrati cu acest incident minor si caraghios din 1961 capacitatea extraordinara de manipulare a securitatii, cand nu era vorba decat de placerea de a face scandal, gratuit, a unor studenti care mai bine s-ar fi dus pe un stadion de fotbal.
Normal ca nu mai era decat un pas pana la ipoteza:
Citat:... analizarea fenomenelor de isterie în masă, provocate deliberat de agenți provocatori, bine instruiți. S'ar putea să merg prea departe, însă credința mea este că acțiuni asemănătoare au avut loc la/în "revoluția din '89".
Exact. Mergeti prea departe. Spre deosebire de grupul dv. de studenti, in '89 lumea stia precis de ce iese in strada.
_________________ The Reasonable Man adjusts himself to the world. The Unreasonable One persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man. (G. B. Shaw).
|
| Dum Aug 06, 2006 9:01 am |
|
 |
Marius Delaepicentru
Gabier
Data înscrierii: 24/Apr/2006
Locație: Hiroshima
|
Adevarul e ca exista o diferenta mare intre multimile criminale si multimile de criminali. Multimile devin criminale in urma administrarii anumitor stimuli. Alti stimuli le pot transforma in multimi eroice, de pilda. Rareori multimile au mecanisme de inabusire a stimulilor criminalizanti. Ele, mecanismele, sunt cu atit mai slabe cu cit multimile sunt mai heterogene. Pe scurt, feed-back-ul negativ nu prea merge. In primul caz, responsabilitatea individului se reduce la: "N-ai simtit c-ai luat-o razna? cine te-a pus sa fii acolo?".
In cel de-al doilea caz, multimile sunt suma membrilor, iar comportamentul lor, invariabil criminal. Eventual, in multime, gravitatea crimelor se amplifica, iar gama se largeste.
La multimile de criminali, feed-back-ul poate fi si negativ, fiind vorba despre oameni cu oarecare experienta criminala, ce-si pastreaza niscai discernamint/ pragmatism. La multimile criminale, feed-back-ul e cel mai adesea pozitiv, tinind seama de "mirajul" noii conditii, cea de criminal colectiv.
Bine, clasificarea mea este strict teoretica. In realitate, lucrurile sunt nitel amestecate. Pot exista multimi criminale cu submultimi de criminali. Actiunea insasi a submultimii de criminali poate criminaliza intreaga multime.
_________________ Asistența sanitară e gratuită. Gratis e scump.
|
| Dum Aug 06, 2006 9:27 am |
|
 |
Rhea
|
Da. Cunosc teoria privind psihologia multimilor. De pe la 1900, cand a publicat Le Bon un studiu pe tema respectiva, se tot bate moneda pe ea.
Eu nu sunt de acord. Mai precis, nu sunt de acord ca individul, odata ajuns intr-o multime agitata, devine automat altceva decat era inainte - si ca raspunderea lui se limiteaza.
Citat:Multimile devin criminale in urma administrarii anumitor stimuli. Alti stimuli le pot transforma in multimi eroice, de pilda. Rareori multimile au mecanisme de inabusire a stimulilor criminalizanti.
Pai, una e sa reactionezi pozitiv la stimulii care te "eroizeaza", cu alte cuvinte sa-ti inabusi frica, intr-o multime care rezista actelor de teroare (vezi, de pilda, populatia londoneza sub bombardamentele Luftwaffe). Cu totul altceva este sa te "criminalizezi", chiar daca in multime actioneaza criminali provocatori.
In mod probabil socant, o sa dau chiar exemplul minerilor. Daca astia se criminalizau in majoritate (si, slava Domnului, au fost incitati s-o faca), am fi avut in Bucuresti sute de morti, cu capetele sparte de bate. Or, contrar folclorului, singurii morti de la mineriada au fost cativa impuscati.
Au fost in schimb o multime de bucuresteni batuti - dar nici pe departe atatia cati puteau sa fie. Asa ca doar unii mineri s-au criminalizat, in timp ce altii fie au stat deoparte, fie si-au oprit colegii de la acte de brutalitate maxima. Ceea ce demonstreaza ca, indiferent de stimuli (a caror influenta n-o contest), esential e in ultima instanta individul. Doar n-am sa pun semnul egal intre un miner care se repezea sa-ti crape capul si altul care l-a oprit.
_________________ The Reasonable Man adjusts himself to the world. The Unreasonable One persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man. (G. B. Shaw).
|
| Dum Aug 06, 2006 10:37 am |
|
 |
chatalin
Presedinte
Data înscrierii: 19/Ian/2006
Locație: In fotoliu
|
Sunt multimi si multimi. Inainte de a specula re: psihologia grupurilor mari neorganizate si mari trebuie inteles contextul istoric. O multime de demonstranti in Londra strabate Regent Street, sa zicem, scandand anti-raboi, si totul se termina pasnic, in pubs. In acelasi timp, un miting in Beirut se poate termina intr'o baie de sange.
Cred ca Rhea a pus punctul pe i: in general, indivizii isi fac calcule la rece chiar si cand au mintile infierbantate. Sigur, mereu se vor gasi un 1% criminali care vor profita de inghesuiala (si eu am alergat un borfas in 23 decembrie, furase geanta unui amic, chiar in timp ce lumea scanda anticeausisme). Dar, in general, oamenii decid sa se comporte violent numai daca nu au nimic de pierdut. Numai in situatii extreme, cand sunt la limita, oamenii obisnuiti isi schimba comportamentul obisnuit. Atunci ei nu mai au aversiune fata de risc, ci apetit pentru risc!
Dictatorii stiu foarte bine lucrurile astea. Cand a spus 'va mai dau o suta', Ceausescu exact asta urmarea, sa mareasca miza, sa creasca riscul. Ma intreb, sincer sa fiu, ce s'ar fi intamplat daca in loc de o suta ar fi dat o mie. Nici nu vreau sa ma gandesc.
|
| Dum Aug 06, 2006 10:56 am |
|
 |
Raluca
Lazy Angel
|
Rhea, da, nimic nu e cu adevarat inocent si nimic cu adevarat diabolic. Am exagerat. Asta nu inseamna ca nu exista o diferenta imensa intre unii si altii.
AA, stii ce mi-a placut in relatarea ta, printre altele? Sinceritatea. Foarte putini oameni sunt in stare sa relateze intamplari care-i pun intr-o situatie delicata, desi absolut toti au trecut prin asemenea intamplari.
_________________ "A sure way of climbing a hill in the fog is to proceed in a fixed direction until one ceases to ascend. Then, if one has not yet reached the top, one may continue the ascent in a direction at right angle to the previous direction" (a math book)
|
| Dum Aug 06, 2006 2:15 pm |
|
 |
Marius Delaepicentru
Gabier
|
Rhea a scris:Da. Cunosc teoria privind psihologia multimilor. De pe la 1900, cand a publicat Le Bon... (...)
Iartă-mă Rhea, cîți ani ai?
Vezi tu Rhea, există indivizi în mulțime și indivizi parte din mulțime. Există indivizi în mulțime, ce devin la un momentdat parte din mulțime. Așa cum există indivizi-parte din mulțime ce se detașează și re-devin indivizi în mulțime. Puțini ar fi în stare să descifreze mecanismul care declanșează metamorfoza. Sunt pe semne și niscai comutatoare subcorticale acolo. În același timp, atitudinile indivizilor pot lua cursuri diferite, chiar și prin simplul fapt că niciunul nu vede același lucru în același timp. Nici n-ar avea cum. Unul se poate detașa cînd vede culoarea roșu, altul, cînd simte un miros, așa cum fenomenul invers poate fi declanșat la altul de aceiași stimuli cromatici sau olfactivi. Totuși, nu există Saturnalii fără parafernalii.
Poate că n-ai făcut niciodată parte dintr-o mulțime. E posibil. Eu am fost în ambele ipostaze, am sufert și metamorfoza directă, și pe cea inversă. Am devenit, e drept, mai circumspect, și cu puțin antrenament, m-am detașat mai ușor, sau am renunțat la a mai întîlni mulțimea, atunci cînd mă suspectam că aș putea cădea în afecte spre paguba mea. Oricum, nu am cum nega cele două stadii, așa că nu pot nega valabilitatea scrierilor "vetustului" Le Bon.
Există și o parte luminoasă. Comuniunea, una din formele individului-parte din mulțime nu este vorbă goală. Poți să-i spui isterie colectivă, poți să-i spui dezmăț, poți să-i spui oricum, dar n-o poți nega ca fenomen. Sunt religii întregi cu propagare în comuniune. Există mii de festivaluri, dintre cele mai ciudate, toate cu efectul instalării comuniunii. A, că există și scopuri economice sau politice în spate? OK, De acord. Dar asta nu neagă fenomenul.
E drept, individul-parte din mulțime este uneori vulnerabil. Așa cum și individul în mulțime poate deveni vulnerabil deîndată ce se detașează. A fi capabil de comuniune îți dă și puterea de a fi parte din comunitate. Comuniunea întărește comunitatea. Iar comunitatea, oricum am da-o, este superioară populației.
|
| Dum Aug 06, 2006 3:29 pm |
|
 |
Raluca
Lazy Angel
|
Rhea a scris:Ce contrast, Raluca - si care tinerete inocenta, care iscusinta diabolica? Din nou, orice responsabilitate individuala e negata. Daca niste studenti s-au apucat sa arunce cu pietre in cladirea ambasadei, fara sa stie macar de ce, au facut-o fiindca le ardea de distractii stupide - nu fiindca securitatea ar fi pus la cale un plan de un rafinament si un diabolism nemaiintalnit.
Am raspuns pe scurt mai devreme fiindca ma grabeam.
- Despre tineretea inocenta: exista nu neparat o inocenta, dar macar niste circumstante atenuante legate de tinerete. Ai vazut ca, atunci cand au fost chemati din nou la manifestatie, cei mai multi nu s-au mai dus, fiindca aveau deja experienta. Tinerii inca nu au experienta. In plus, exista studii care demonstreaza ca adolescentii folosesc, in luarea deciziilor, zone ale creierului mai putin evoluate (amigdala nu stiu care). Pe masura ce ne maturizam, folosim din ce in mai mult cortexul frontal. Asta inseamna ca ratiunea castiga treptat teren, in defavoarea afectelor.
- Despre iscusinta diabolica: nu stiu cat de iscusiti erau ai nostri, dar KGB-ul se pricepea la manipulare. Erau super-competenti, in felul lor.
- "Din nou, orice responsabilitate individuala este negata". Cine o neaga? Fii convinsa ca daca as fi fost procuror as fi cerut sa fie pedepsiti toti cei care au incalcat legea. Nu m-am angajat insa sa joc un asemenea rol aici*.
- De unde stii de ce au aruncat cu pietre studentii? De unde stii ca tuturor le ardea de distractii stupide?
- De unde stii cum erau planurile securitatii? Cate asemenea planuri ai vazut? Nici eu n-am vazut planuri operative, dar am citit un scurt manual de manipulare al KGB-ului, folosit si la noi. Cuvantul "diabolic" are si conotatii romantice, te face sa te gandesti la demoni cazuti, la chestii seducatoare, de aceea poate ca nu e tocmai potrivit. Erau idei extrem de inteligente si lipsite de orice scrupul. Asa poate ca este mai clar.
Rhea a scris:Nu contest "planul" de a-i incita, contest insa ca ar fi fost iscusit si ca s-ar fi bazat pe inocenta participantilor; s-a bazat pe incapacitatea lor de a gandi cu propriul cap.
Aici suntem de acord. Nu inteleg insa de ce "contesti". Eu n-am afirmat ca securitatea s-a bazat pe inocenta participantilor. S-a bazat pe multe lucruri, unul dintre ele fiind, intr-adevar, "incapacitatea de a gandi cu propriul cap". Asa e. Unii oameni, uneori, se comporta in mod irational, iar securitatea stia asta.
*Si nu mi-as fi ales niciodata meseria asta, oricum.
|
| Dum Aug 06, 2006 11:02 pm |
|
 |
Rhea
|
Sunt foarte surprinsa de intorsatura savanta pe care a luat-o discutia asta
Eu vroiam sa spun o chestie simplisima, care de fapt rezulta si din povestirea domnului aa. Si anume ca studentii s-au dus la manifestatia respectiva ca la o distractie... de-aia am pomenit si de meciul de fotbal.
S-au amuzat, s-au infierbantat, li s-a parut o chestie rebela si cool sa arunce cu pietre... ce mare lucru s-a petrecut acolo, de fapt? Mai nimic. In orice caz, nu fapte care sa fi necesitat arestarea vreunuia. Ei, si pe urma s-au potolit si-au plecat. Adica nu cred ca asta era un exemplu de manipulare nemaipomenita.
Nici prin minte nu mi-a trecut ca ar fi trebuit trasi la raspundere, dpdv penal (daca ignoram faptul ca nici n-avea cine; doar de-aia ii si chemasera, ca sa faca putin taraboi). Nu era o miza foarte importanta acolo, si nici nu cred ca se alcatuisera planuri operative senzationale, ca doar nu proiectau nici securitatea, nici mentorii ei de la KGB sa omoare pe careva din ambasada sau sa-i ia ostatici. Sa fim realisti!
A executat securitatea suficiente operatiuni de manipulare, intr-adevar perverse, dar nu in cazul asta banal si care n-a avut nicio repercusiune. Asta-i tot ce-am vrut sa spun.
............................
Marius, nu neg ca unii devin parte-din-multime si altii raman indivizi-in-multime. Eu, ce-i drept, am ramas mai mereu in a doua categorie - nu premeditat; asa sunt, pur si simplu. Dar am zis si mai devreme: depinde de comuniune. Daca ea are un substrat pozitiv (euforia traita in colectiv la un concert, de pilda), totul e ok, si nu vad de ce nu s-ar lasa oamenii in voia acestor stimuli, fara sa se mai cenzureze rational. De ce-ar face-o? Ca sa-si incatuseze energiile afective?
Dar daca stimulii sunt de natura sa te criminalizeze, atunci ar trebui sa intervina ratiunea... deoarece nu cred ca ea adoarme vreodata  Daca unii o iau razna urat in situatii din astea, parerea mea e ca aveau dinainte o inclinatie spre violenta, insuficient imblanzita prin educatie. Vorbesc aici de violenta-violenta, nu de fleacuri ca aruncatul pietrelor intr-o cladire.
PS. Cum, cati ani am? Pai daca eram deja alfabetizata in jur de 1900, putand sa-l citesc pe Le Bon inca de la prima editie... fa si tu calculul
|
| Lun Aug 07, 2006 1:22 am |
|
 |
micul_burghez
Vizitator
|
Pretinul meu aa, pe care nu prea l-a-nteles pana acumasa exact cine trebuia, reshpektive honorabilu' Tom, asta e situatia  , a incercat sa va spuna intr-un mod mai gingas, n-asa? cum s-a aflat el la un moment dat pe post de "idiot folositor" in Lagarul multilateral dezvoltat  Aloo, sper ca stiti ca numai un atoatestiutor & caracter de barbat invartosat are puterea de a se prezenta tontutz si nevolnic pe for, ca si-n bobor, iar nu musai dashtept si-nvatzat, imbatzosandu-se din citat in citat
In caz ca nu stiti sau ati uitat ce sunt "idiotii folositori", puteti gasi o proaspata referintza-n hypernori, dear puisori
hai pa, ça va, ça va, p-acilisa...?
ps1. Sa fie clar : pe post de idioti folositori ne-am aflat, mai mult sau mai putin accentuat, cu tontii, n-asa? la un moment dat... Depinde - ca sa nu cadem definitiv in gaura neagra a prostimii de pe nat - cat de rapid si de irevocabil ne-am luminat...
ps2. De altfel, my friend aa, intr-o clasica postura de idioti folositori suntem si-acumasa, hic et nunc, cum ar venea, aloo, fiindca desi dom Tom are o impresie tare proasta despre noi, fakandu-ne in fel si chip, ca pe niste pui de grom sau ca pe niste vbitori ai unui papuash idiom, cu toate astea noi asudam pe ogorul liberalism.ro mai activi si mai haraso ca musca la arat si ca apropritarii angro  Asta ca sa fie si mai claro, aloo...
|
| Lun Aug 07, 2006 12:55 pm |
|
 |
Marius Delaepicentru
Gabier
|
O poveste din folclorul politehnic
La citiva ani dupa razboi a fost gasita in curtea localului din Polizu, o bomba germana cu clor. Fusese o vreme in care clorul era folosit ca substanta chimica de lupta in defensiva, in special in depresiuni si inversiune termica atmosferica. Mai tirziu clorul a fost inlocuit de fosgen, mult mai eficace. Bomba era intr-o stare acceptabila. Un instalator istetz, nu mai stiu daca Pandele, sau Izo-pandele (erau doi ce semanau leit) cum ziceam, instalatorul i-a dat o gaura si i-a inshurubat un robinet. Astfel, clorul a putut fi folosit ani de zile intr-unul din laboratoarele de chimie, ca reactant pentru diversele experimente. Multi s-au folosit de el chiar pentru lucrarile de absolvire sau de doctorat. Intr-o buna zi, in jurul robinetului, metalul a cedat din cauza coroziunii avansate, scurgerile n-au mai putut fi controlate, iar bomba noastra ajunsese sa faca irespirabil aerul din laborator. Singura solutie a fost ca ea sa fie incarcata intr-un camion si plimbata prin oras, pina la epuizarea gazului. [Sfirsit]
Ajuseram si noi sa vedem cum s-a degradat bomba cu dosare, dupa miile de santaje scurgeri si iritatzii. Nu ne ramine decit sa le plimbam pina la epuizarea potentialului lor toxic. Unii vor lesina intoxicati pe ulitele inguste, altii vor tusi nitel la cite-un stop, citiva vor lacrima, alergicii vor intra in shoc anafilactic, iar cei mai multi, in special cei cu nasul infundat, nici macar nu vor simti ca a trecut otrava prin, sau pe linga ei. Vor avea doar o usoara si pasagera stare de rau.
|
| Mie Aug 09, 2006 9:02 am |
|
 |
aa
Vizitator
|
Nu-mi rămâne decât să mă alătur celor care vor plimba cotiga cu amintiri, pentru a nu cădea în ridicolul mioritic, cunoscut pe întreg mapamondul. Zici român, vezi o mioară. Mă uit la ochii expresivi ai mioarei și-mi dau seama cât sunt de tâmpit.
Sute de mii de alți cretini, pe șase continente, în consens cu licăririle de-un roșu sângerând ce se pogorau din steaua Kremlinului, aveau concomitent aceiași ocupație: atacau ambasadele SUA, ardeau steaguri, mașini și portrete. Totul în glumă. O nesărată glumă. Din dragoste pentru Cuba&Fidel, mai lăsau câte un cubanel să cad’ușor pe macadel, după ce zbura nițel!
SERVICIILE SECRETE COMUNISTE, AU FOST LUATE PE NEPREGĂTITE. AU DAT DIN COLȚ ÎN COLȚ PENTRU A POTOLI TINERII! CU GREU AU REUȘIT!
Eu personal nu am aruncat cu nimic, am stat cocoțat pe un gard.. Priveam la cei 4-5 CUBANEZI care săriseră în curtea ambasadei, unde spărgeau geamuri, și incendiau. Cei de afară cu greu puteau arunca în geamurile relativ depărtate, având drept proiectile, macadamul frumos stivuit care ne așteptase, cuminte.
Peste ani, din aproape toată Oltenia, muncitori cu un adânc simț civic, oameni de tip nou (aplaudaci!), au fost cărați de colo colo, cu zeci de autobuze, la întâlnirile cu Scârnăvia de Cârmaci, pe stadioanele din Tg. Jiu, Petroșani și Motru. NU AM MERS!! Am rămas la micul șantier de lângă Filiași, ca ofițer de serviciu! Era în toamna lui 77. Glumă!! Și ce dacă!
Cotiga cu amintiri trece agale printre specimenele Ro, aburite, vlăguite, vopsite, adevărate ființe mioritice, cu ochi senini și păr buclat. Dacă unul clipește doar, sar doi, trei, povestind caprin.
Peste alți ani, grupuri de „vagabonți” spărgeau vitrine la Timișoara!
N’asha?
Nici vorbă!
PS. Voi lua o gură de sakeclor, deliberat, în cinstea lui Marius. Pe bune! Che să fac?
Altul. Dacă interesează pe cineva, voi povesti, tot caprino-mioritic, despre cele pățite de cei autobuzați pe stadioane, CONTRA MINERILOR!!! Ha, ha, ha!!! DE ALȚI MINERI!!!! Ha, ha, ha, ha ... și tot... ahaha! Ăia eram noi, aplaudacii de pe șantierele prăfoase și din uzinele fumegânde!!! (fără mine de data asta!- îmbătrânisem, nu!).
Alții, îmbătrânesc degeaba, umblând cu castraveți murați în cotiga lor! Printre grădini, culmea!
|
| Mie Aug 09, 2006 5:18 pm |
|
 |
Raluca
Lazy Angel
|
Pe mine ma intereaza toate relatarile din vremea aceea. Se vor deschide intr-o buna zi arhivele si vom afla (sper sa apucam) cate ceva despre activitatea securitatii si a Partidului Comunist Roman, dar majoritatea informatiilor vor suna asa: "La miting au participat 50-60.000 de oameni, veniti din localitatile X, Y si Z". Ce simteau si ce gandeau oamenii aceia, cum au fost convocati, cum era viata lor de zi cu zi - nu vom afla de acolo.
Presa era ca si inexistenta in timpul lui Ceausescu, asa ca pentru 90% din ce s-a intamplat atunci nu exista nicio alta sursa in afara de relatarile oamenilor.
Ar mai fi, ce-i drept, si literatura memorialistica, dar ea acopera o categorie destul de restransa de oameni, si este vorba de obicei de oameni vanitosi sau de oameni care au de cosmetizat un trecut nu foarte onorabil. Mi se par de 1000 de ori mai pretioase amintirile oamenilor "obisnuiti" (am folosit ghilimelele pentru ca multi dintre ei sunt departe de a fi niste oameni obisnuiti).
Eu cred ca voi deschide un topic special dedicat amintirilor despre perioada comunista (nu neaparat cele legate de viata politica, pentru care exista deja topicul acesta). Am si eu cateva, plus ca am mai consemnat, in timp, si amintirile altora, prin tot soiul de caiete.
Ca veni vorba, Marius, excelenta povestea aceea cu bomba de clor  !
|
| Mie Aug 09, 2006 9:33 pm |
|
 |
Raluca
Lazy Angel
|
AA, ce s-a intamplat pe stadionul din Tg. Jiu? Presupun ca era dupa greva minerilor.
|
| Mie Aug 09, 2006 9:36 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
Da, așa a fost. Ceva grotesc. După cutremurul din martie, greva minerilor din toamnă. Sechestrarea în adânc a ministrului și chemarea lui Pingelică la fața locului. Grotescul a început să prevaleze în toate acțiunile Scârnavului Cuplu. Pingeloidul a venit cu mii de aplaudaci, aduși din zone "muncitorești", de la distanțe mai mari de 60km!!! La distanța asta, probabilitatea ca printre cei aduși cu autobuzele să fie rude apropiate ale minerilor ce se aflau în grevă, devenea infimă. Mineri care să facă naveta de la o asemenea distanță, nu existau.
A urmat cu scheme asemănătoare, mult mai dure însă, Minerozaurul Sanguinar Ilici. Adulat pînă mai ieri, de aplaudacii ce-am fost.
Îmi adun amintirile și revin
|
| Mie Aug 09, 2006 11:59 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
MANIPULAREA ”EN GROS și EN DETAIL”
1.
Iată relatarea unui interesant episod al încercării unui număr mare de muncitori relativ bine organizați de a “forța mâna partidului” în recucerirea unor drepturi ce le fuseseră anulate sau micșorate, începând cu luna martie ’77, imediat după cutremur, până pe la începutul lui august `77 când neașteptatele evenimente au avut loc . Întrucât mă bazez numai pe memorie, care dă rateuri după trecerea a trei decenii, pentru a nu vă înșela, mă voi feri de a da date calendaristice precise.
Încetul cu încetul, timp de câteva luni, zeci de noi reglementări căutau să restrângă câștigurile minerilor, în special avantajele colaterale aferente acestei deosebit de solicitante și periculoase meserii, începând cu vârsta minimă de pensionare, apoi statutul minerilor începători, orele de program în subteran, zilele de concediu de odihnă, trecând prin numărul și calitatea meselor ce le erau date gratuit la intrarea sau ieșirea din șut, până la durata de exploatare a echipamentului de protecție din galerii sau acordate individual. Parcă zeci de draci împielițați, care de fapt nu erau decât aplaudacii șefi, puși la muncă de birou, înarmați numai cu GUMA DE ȘTERS – scormoneau prin creerele lor bolnave, tot ceeace ar fi putut transforma un om cu rațiune, într’o piesă amorfă a unui mecanism funcționând anapoda, la o turație tot mai mare. De fapt, catastrofalul cutremur a fost folosit într’un mod diabolic de comuniști, pentru întărirea controlului total asupra sărmanilor Ro, sub lozinci de tipul “să ne strângem cu toții în jurul partidului și a conducătorului iubit, pentr a ........”, în scopul de altfel mărturisit, al transformării Ro într’un stat total independent energetic.
Seara târziu, în ziua următoare sosirii intempestive a “conducătorului iubit” în Valea Jiului, micul nostru șantier de lângă Filiași (com. Țânțăreni) a constituit ținta unei echipe operative miliție/secu/partid. Parcă rușinați de data asta, cei trei reprezentanți ai organelor, după fireasca discuție numai cu ing. șef al formației au început munca de lămurire cu noi, staful tehnic al formației (ing. șef , cei patru șefi de brigadă, printre care mă număram și eu, administratorul) adunați la h 21.00 de “rugămintea” făcută în cursul dimineții de milițianul comunei.(O asemenea cerere nu putea fi ignorată!). A doua zi urma ca la prima oră (începeam programul la 6,30 a.m.) să ne îmbarcăm cu mic cu mare, toată suflarea din bază, în autobuzele ce ne vor fi puse la dispoziție, plecând la Tg. Jiu pentru a participa la un miting urmat de o serbare câmpenească, nadă îmbătătoare atât la propriu cât și la figurat, pentru orice trăitor pe meleagurile urgisite de stihia comunistă. O zi de chiul în care se puteau ingurgita “organizat, în echipă”, cantități mari de lichide conținând alcool în diferite concentrații, era mană cerească pentru “omul nou”, “omul aplaudac”, constructor a tot felul de bazaconii hidoase și prea puțin folositoare unui om modern, normal.
Cu câteva zile în urmă, minerii intrați în grevă pentru cele de mai sus, pe tot întinsul bazinului miner al Văii Jiului, reușiseră să introducă în subteran, sechestrând-o apoi acolo, o parte a unei impozante delegații ministeriale pe care o chemaseră, imperativ, pentru rezolvarea acelor grave probleme socio-profesionale. Asta după ce sistaseră orice discuție cu conducerile minelor sau activiștii de partid locali. Blocarea în subteran a miniștrilor lui Ceaușescu, devenise cunoscută și comentată în toată lumea. Era practic, după mulți ani, prima acțiune spontană a unor mari grupări muncitorești, ridicate împotriva conducerii “muncitorești” dintr’o țară din interiorul lagărului socialist. Intervenția Scorniceșteanului devenise necesară așa că a sosit neîntârziat în zonă. S-a întâlnit cu liderii greviștilor, le-a promis o serie de chestii, printre care și lipsa luării de măsuri punitive la adresa lor și a tuturor celorlalți greviști. O gargară în întregul ei agramată, peltică, dar în special mincinoasă, crezută din păcate de marea majoritate a aplaudacilor. Pe moment, doar.
-va urma-
|
| Mie Aug 16, 2006 4:25 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
2.
De a treia zi, măsurile represive au început să se reverse din toate direcțiile. Ideea bradului scorniceștean de organizare a unor mitinguri de susținere a “politicii înțelepte a partidului și de înfierare a celor care se lasă ademeniți de propaganda dușmanului de clasă”, idee care l-a ucis 22 de ani mai târziu, prin gloanțele pregătite și trimise de Iliescu, -un alt emanat maladiv al stalinismului tardiv, -drept cadou de Moș Gerilă (personaj cu nume rece, producând adevărate frisoane, ieșit din retortele ateisto/comuniste, aruncat în casele neajutoratelor ființe mioritico-caprine ce-l așteptau de fapt pe blândul, ghidușul și darnicul Moș Crăciun), s-a zvârcolit probabil prin țestele cuplului criminal, din primele clipe. A pus rapid de trei mitinguri. Trei într’una. Adică trei mitinguri într’o zi! Pe trei stadioane! În trei localități! Record mondial neegalat până astăzi.
Înconjurat de mii de aplaudaci, s-a simțit în elementul său, 25 de ani. Pentru un adevărat comunist ca Pingelică, ca Iliescozaurul nostru de mai ieri, sau chiar pentru un Popey Știe Tot, din zilele noastre, care a sărit din barca predecesorilor roșii, la timp, nu prea departe, în apa tulbure din jur, dar ținându-se încă când cu o mână, când cu alta de marginea ei, - băile de mulțime sunt un afrodisiac de nerefuzat. Chiar dacă în jur, abundă fecaloizii**.
Mii și mii de “oameni ai muncii” trebuiau aduși pe stadioane. De departe. În plasa aruncată în jurul Văii Jiului, am căzut și noi, cu baza noastră care era practic la limita razei ipotetice de unde plecau navetiștii la minele din Vale. Din localitățile având printre locuitori navetiști spre Vale, deci cunoscători a crudelor realități, nu fuseseră “convocați la acțiunea patriotică” muncitori. Noi la Țânțăreni îndeplineam și cealaltă condiție: eram “muncitori-petroliști”, care semănam în mare măsură, la comportament și îmbrăcăminte, cu cei cărora trebuia să ne substituim - mineri veniți la întâlnirea cu “iubitul conducător”!
Eu care eram un tenace nonconformist, cunoscut în toată întreprinderea ca puțin sărit de pe fix (singura metodă de a spune orice, oricând, oricui, pe care am considerat-o aplicabilă din copilăria-mi zbuciumată)*, am rămas ca ofițer de serviciu, deși nu se obișnuia acest lucru. Legea tereniștilor era clară, ori la muncă, ori acasă, la București sau aevea. Eram navetiști de săptămână. Aveam paznici pentru a răspunde la tel.
În continuare voi povesti la “mâna doua”, întrucât am lipsit din autobuzele și de pe stadioanele forțatei solidarizări a tuturor împotriva minerilor. Însă luni de zile am discutat despre faimoasa deplasare la fiecare cafeluță, la fiecare berică, eu fiind cel care-i descosea pe ce ce participaseră.
-va urma-
|
| Mie Aug 16, 2006 4:28 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
3.
Întâlnirea “minerilor de conjunctură” cu Ceaușescu urmată de “băuta” obișnuită în astfel de situații, s-a transformat într’o călătorie la porțile infernului, poate chiar puțin în interiorul lui, întrucât l-au văzut și auzit pe Belzebut, gesticulând spasmodic în timp ce împroșca venin din gura-i strâmbă. Nu odată ci de trei ori. Trei reprezentații insuportabile prin hidoșenia și absurdul lor.
“Mici” coloane de 5-10 autobuze din județele limitrofe Gorjului, înțesate cu muncitori, cu antemergătoare alcătuite din 1, 2 mașini de miliție (Dacii) și 1-2 autobuze cu gărzi patriotice, au transportat mai multe mii de oamenii ce nu aveau nici o legătură cu mineritul sau cu minerii, inițial pe stadionul din Tg. Jiu, unde a avut loc primul miting.
Orașul dădea impresia a fi o uriașă cazarmă. Grupe de gărzi patriotice, milițieni, militari, civili cu atitudinea și tunsoarea specifică securiștilor, îndrumați de alți civili cu aspectul caracteristic activiștilor pcr de rang înalt, își făceau de lucru gesticulând în mod hilar.
(Va Urma)
Dicționar explicativ
*-..fecaloid = ființă cuvântătoare, care din tinerețe este obișnuită să ingurgiteze cu ambele mâini, - folosind sau nu, tiriplicul tradițional - produse cu consistență și mai ales miros caracteristic, ce nu o va părăsi în veci.
Aceștia se întâlnesc mai ales în societățile puțin evoluate, unde predomină culegătorii. De obicei sunt tăcuți, precum ierbivorele ce se hrănesc mai tot timpul. Nu ripostează decât arareori la rele tratamente sau privațiuni.
În societățile mai evoluate, populațiile de creatori/producători sunt mai numeroase, devenind majoritare. Aici, culegătorii, mulți dintre ei venind din străfundurile neospitaliere ale zonelor urgisite de “idei mărețe” sau conduse de “emanați providențiali ai unor astfel de idei”, cu privile și mâinile aținte spre cele și cei din jur, se adună ciopor, în gălăgioase gloate, așteptând din ce în ce mai iritați, înmânarea celor necesare unui trai îmbelșugat, într’un cadru ambiant nou, ce trebuie creat de ceilalți, de creat./prod., priviți totuși cu un dispreț suveran și loviți inuman cu maximă duritate, ei și familiile, fără osebire, la intervale din ce în ce mai mici în virtutea unor arhaice precepte, tot mai distorsionate și confuze.
Cvasi totalitatea celor ce se năpustesc spre civilizație, ajunși acolo, nu pricep nimic în afara faptului că sunt altceva, ceva mult mai valoros decât cei din zonele pe care le-au părăsit, spre care privesc cu dezgust și milă.
Fecaloizii pe care-i cunosc, absolut toți, au impresia că mirosul pe care-l degajă se apropie de cel al ambrei. Chiar în acest moment (16.08.2006-h cca. 16,00) un fecaloid șef, fost ofițer secu, acum demnitar cu 2 (două) nume, povestea la tel spre TV Realitatea cât de cumsecade a fost el! Zile întregi Mona Muscă a facut același lucru! Până la saturație!
**-..puțin sărit depe fix,......singura metodă de a spune..... orice,.....oriunde " = Sper că stimații cititori al acestor rânduri m-au înțeles mai bine, după citirea celor postate pe ici pe colo. Totul este mult mai complicat decât pare. Teribil de complicat.
Dacă cu eforturi mari reușim să ne cățărăm într’un turn cu înălțimea peste medie (!?) și rămânem cocoțați acolo cu alte treburi, privind în jos după o vreme, aproape sigur nu vom mai putea pricepe mai nimic din viermuiala celor de jos, draci, daci sau aplaudaci. Traseele acestora sunt total diferite de cele descrise în tratatele chinezești, nemțești sau englezești și din păcate nu au nici o finalitate de-o acceptabilă normalitate, pe solul mioritico-caprino-carpatin.
Nici vorbă ca un teoretician Ro de azi, de aici, sau de prin e-vecinătățile tot Ro, să încerce să-i netezească calea spre mai bine, mai frumos, mai normal, mai mai, unui „coleg”. Nimeni nu coboară atât de jos?! Vai, vai!
Vă plac cele scrise de Eminescu sau Creangă, Blaga sau Iorga, Eliade sau Noica, Patapievici sau Pleșu, sau Liiceanu, sau Blandiana, sau Dinescu, sau T. Ungureanu. Dar cum au scris, sau scriu, vă place? Toți au avut și au UN SCOP. NOBIL!
Au scris și scriu, genial sau cel puțin interesant, în limba Ro, pentru Ro. Au așternut sau continuă să aștearnă pentru noi, IDEILE PROPRII, chiar dacă au și citate sau bibliografii. Să înțeleagă cât mai mulți, pentru a-i transforma pe culegătorii Ro, în creatori/producători Ro, în Ro. Cu grup sanitar în casă.
|
| Mie Aug 16, 2006 4:30 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
MANIPULAREA - “EN GROS și EN DETAIL” - final –
Dacă în orășel atmosfera era aproape firească, perimetrul stadionului “Pandurilor” era asfixiat de oameni în uniforme de tot felul ce lăsaseră doar un culoar de trecere spre intrarea principală a tribunelor. Tribunele erau ocupate spre marginile tuturor rândurilor tot de purtători de uniforme, câte 3, 4, însă de la diferite arme, formând un tablou pestriț!!
“Minerii!?!?” veniți să-și exprime adeziunea față de politica înțeleaptă a partidului au fost aranjați în tribune în funcție de sosirea lor în Tg. Jiu. În scurt timp stadionul s-a umplut, după care a început magistrala bâlbo-perorație gesticulardă a falnicului copac ce ne conducea spre noi privațiuni, spre noi insatisfacții. Entuziasmul celor care periodic, la comandă, aplaudau și lozincau ineptele sintagme, se diminua pe masura trecerii timpului. Fără apă, fără mâncare, și ceeace era mai important, fără posibilitatea de a evada spre case sau cârciumi. Marele număr de “cadre” împiedica orice încercare de a răzbate printre ei.
La imundele latrine, puțin numeroase și transformate în insulițe inundate în dejecții, se formaseră obișnuitele cozi, parametru esențial introdus de comunism în ecuația supraviețuirii zilnice a oricărui Ro de rând. Apa curgea cu o extremă parcimonie, așa încât fiecare însetat era nevoit să stea la robinet până cei din jur reușeau să-l împingă de acolo. Spectacolul era dantesc, rămânând întipărit până în ziua de astăzi, în mintea săracilor participanți.
De mâncare nici nu putea fi vorba. Unii dintre militarii mai omenoși s-au dus cu banii “minerilor” la sărăcăcioasele magazine din jur (nu erau deschise decât f. puține!) de unde s-au întors cu Eugenii și conserve de vinete în bulion. Zvonul că toată expediția va dura până spre seară, cu încă două reprezentații pe stadioanele din Petroșani și Motru, i-a transformat pe ai noștri „mineri” de nevoie într’o masă amorfă de ființe dispuse la orice sacrificiu, pentru a scăpa cu viață din această încercare. Cei din cordoanele de ordine erau și ei în aceiași stare de toropeală, de lehamite, ceeace nu a dus totuși la relaxarea condițiilor de “sechestrare” în care se găseau toți. Nimeni nu trebuia să plece! Cuvântările trebuiau ținute în fața unor tribune pline cu muncitori, care probabil trebuiau să-i ridice moralu, pingelei conducătoare de destine.
Închipuiți-vă scenariul din Tg. Jiu repetat de încă două ori, Petroșani și Motru, cu oameni tot mai obosiți, însetați și înfometați. Din cele două autobuze umplute de cei din formația noastră, au reușit să “evadeze” vreo zece inși, cu mari peripeții și cascadorii, cu urmăriri ca’n filmele cu Stan și Bran, când nu se mai știe care-i fugăritul și care-i urmăritorul, depărtându-se toți de locul “dramei”, fiecare în drumul său!
Serbarea câmpenească promisă de autorități s-a pierdut în noaptea respectivă ca măgarul în ceață, însă a doua zi nu am fost la serviciu decât eu, cel rămas la bază și o parte a celor “evadați” în ajun, speriați că miliția sau secu vor lua măsuri împotriva lor. Ceilalți se refăceau. Ce vremuri trăiam! Ce oroare era fiecare din zilele sub pingeloidul scorniceștean. Oroare pe care extrem de puțini o conștientizau.
Spre rușinea mea, eu, dilimandros PRIN VOINȚĂ PROPRIE până la limita extremă (deși șef de brig. nu eram chemat la nici o ședință, de frica celor ce s-ar putea discuta, la nevinovata mea sugestie, care era pașnică, la prima vedere!), luând totul, absolut totul în zeflemea, mergeam înainte ca orbetele, deși eram la curent cu tot ceeace se întâmpla prin lume: citeam ziare și reviste franceze (la Bibl. franceză) de câte ori aveam ocazia, ascultam numai radio Europa Liberă, Vocea Americii, D. W., eram slobod la gură cum nu erau mulți și culmea culmilor, eu fiind o mică furnică, aveam prieteni din copilărie, sau cunoștințe, vecini, colegi, etc. cu funcții mari în Ro (atât până’n cât și după ‚89)*, cu care discutam fără fereală, în special politică cu accentuată tentă anticomunistă. Probabil că specimene care aveau comportamentul meu au putut trece infinit mai ușor, nepedepsite, prin iadul comunist, ajutate bine înțeles de-o mare doză de șansă, ca să nu-l amestecăm pe Dumnezeu în această chestie lumească, cu răi, buni, indiferenți și dilimandroși.
*- despre unii dintre ei, voi scrie cîte ceva, mai ales după desecretizarea dosarelor. Nu bârfe sau probleme personale, ci în legătură cu funcționarea comunismului real, de care mulți n-au habar.
N'asha?
|
| Joi Aug 17, 2006 10:29 pm |
|
 |
Volodea
Data înscrierii: 20/Iun/2006
|
Deci aceiasi "mineri" au fost carati la trei mitinguri?
|
| Vin Aug 18, 2006 2:26 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
@Volodea,
Luat de val, am luat-o puțin pe arătură. Nu m-am făcut înțeles. Scuze!
Toate autobuzele cu mii de muncitori din zonele mai depărtate de zona mineră a Văii Jiului, i-au dus pe cei ce nu au putut fugi, la toate cele trei mitinguri.
A fost dorința expresă a lui Ceaușescu ca la acele mitinguri să nu se afle niciun localnic, niciun miner. Sursa: cei sosiți pentru org. transp. noastre la mitinguri.
PS. părerea mea personală este că această hotărâre a fost luată de secu, pentru ca să nu apară alte probleme, după acea imensă grevă. chestiunea trebuie studiată, totuși.
Ceilalți forumiști nu sunt interesați de realitate. O cunosc!
N'asha?
|
| Vin Aug 18, 2006 9:47 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
Anchetele sociale și rezultatul lor! Ziariștii-autori!
Anul 1974. După unii un an cu relativă lumină în negura comunismului. Nu pentru mine..
Nu-mi amintesc exact unde pleca pingeloidul. Parcă în America de Sud. Se făcuseră liste cu cei care trebuiau să-și facă datoria de aplaudaci la aeroport și pe o parte a traseului. O listă restrictivă cu cei care meritau această onoare, - MEMBRII DE PARTID- dar nici aceia toți. Este de la sine înțeles că nu mă puteam afla pe ea. Eram printre cei mai depărtați de pcr dintre salariați ! Dar ..... .
Ca orice caricatură de om nou, puțini erau cei care ratau ocazia de a se alipi pecereilor până la ieșirea pe poarta instituției doar pentru a chiuli, dacă nu pentru altceva, de ex. o berică mică, cu gargară multă.
Mai trebuiesc unele precizări, pentru înțelegerea situației:
În toate întreprinderile care aveau puncte de lucru prin țară, fie ele laboratoare, formații de lucru sau șantiere mari sau mici, exista un sentiment de invidie pe care-l aveau cei din centrală, pentru tereniști. Noi tereniștii eram considerați « negrii pe plantație », însă cu o serie de certe avantaje: salarii tarifare mai mari și în plus diferite sporuri bănești, program mai lejer (numai în București!!), în general relativ mai multă libertate, iluzorie de fapt, considerând că pe teren programul de lucru era mult mai lung și intens. De munca efectivă și de răspunderea celor făcute, nu puteam vorbi pentru a face o comparație. Cei din centrală ne ‘urmăreau’, iar noi ne vedeam de ‘treburi’, dându-le cu tifla. La acțiunile centraliștilor care ne conveneau, de chiul sadea, nu la muncă ‘voluntară’, ne lipeam cu zel, în timp ce dacă noi, tereniștii, aveam discuții tehnice la diferiții noștri beneficiari din București (ministere, institute, centrale, etc.- economia socialistă, stufoasă, încâlcită, cu dubluri dublate și apoi triplate, neeficientă, de kk !), care se bazau pe trombonirea reciprocă, cei din propria noastră centrală nu prea aveau acces. Aceste ‘discuții tehnice’ durau zile și săptămâni întregi, de regulă câte 1-2 ore pe zi. Cei care erau pe atunci la o vârstă dincolo de copilărie, își amintesc de acea veșnică forfotă prin oraș, în tramvaie, autobuze și trolee, a unor cetățeni dotați cu mape voluminoase și suluri lungi cu planuri. Majoritatea acestora erau chiulăi, întrucât deplasările absolut necesare cu planuri și mape cu date se făceau cu acele TV.uri incomode, ce făcuseră carieră în Ro.
Să revin la șuvoiul principal.
Autobuzele cu aplaudacii de voie, de nevoie, plecau spre aeroport de la cele 6 sectoare de partid, în cazul IPGG.ului meu, din Banu Manta. Totul se prezenta ca într’o operetă bufă de execrabilă calitate :
-pe listele din TOATE întreprinderile fiecărui sector, se treceau cei mai ‘de încredere’ salariați, pecerei, nu ! Erau zeci, apoi sute, în final mii, zeci de mii, la fiecare sector.
-la fiecare sediu pcr de sector, așteptau câteva autobuze, în număr total insuficient.
-cei care nu au mai încăput în autobuze, au plecat încolonați unii, în devălmășie cei mai mulți.
-peste 75% dintre ‘aleși’ au dezertat umplând localurile, magazinele și piețele capitalei
Spre prânz, la mai multe ore după ‘actiune’, de la serviciu, am luat-o spre casă, inițial, cu 331. De la Universitate în loc de a lua metroul spre Berceni, am pornit pe Bld în jos, spre Cișmigiu pentru a juca un șah. La CCA , ce șansă !, m’am întânit cu un coleg, obosit și supărat. Și eu eram supărat! Am hotărât rapid să bem o bere la Gambrinus pentru a ne reveni.
Acolo, toate mesele ocupate. (Deplasările scorniceșteanului peste hotare, scotea mii, zeci de mii, sute de mii de cetățeni care înainte, în timpul și după minutele sau orele solemne ale decolării sau aterizării și eventualelor pupicuri de protocol, se comportau fiecare după putirință. Acele ‘emoționante’ momente se reflectau imediat în orașul murdar, prăfuit, cu magazinele goale dar plin de milițieni, care începea să bolboroseacă de citadini cenușii la piele și port.). Majoritatea meselor erau împănate cu ofițeri ce chiuleau de la MAPN.ul aflat în apropiere. Am găsit un colț de masă în mijlocul localului, lângă trei ofițeri, care trăseseră vreo două rânduri. Eram la prima halbă, însă o comandasem pe cea de a doua, când locul celor trei ofițeri a fost imediat ocupat de o ‘echipă operativă mixtă’, formată din 4 persoane. Doi civili și doi miliționeri galonați, un maior și un căpitan.
În toiul discuției despre .... nemurirea sufletului .., eu fiind în vervă ca de obicei, îl aud pe maiorul albăstrel cerându-mi actele. A urmat un schimb de replici, sub privirile curioase ce se îndreptau spre mine, peste o mustață neagră, de mari dimensiuni. Atât mustața cât și privirile, îi aparțineau ziaristului cunoscut de pe atunci, Petre Mihai Băcanu. Acesta era unul dintre civili. Celălalt era sau un ziarist mai tânăr, sau un secu, în orice caz nu s-a prezentat, cum o făcuseră ceilalți trei. Nu am participat la nici un alt interviu, deci nici astăzi nu știu dacă cele petrecute atunci au fost perfect legale.
-va urma-
|
| Dum Aug 20, 2006 12:37 am |
|
 |
aa
Vizitator
|
Anchetele sociale și rezultatul lor! Ziariștii-autori! (2)
Maiorul, cu un comportament decent, a început ’’interviul’’ cu legitimarea noastră. După ce a privit în buletine, le-a înmânat civilului mai tânăr, care a început să-și noteze datele într’un carnețel. Eu continuam discuția cu amicul. Acest fapt, normal pentru un cetățean care bea o bere cu un prieten și este ’’întrerupt’’, i-a iritat pe tovi. Pe toți! Ăsta fusese și scopul meu, nu a lui Paulică care privea speriat la comeseni: era pcr.ist și membru în BOB.ul (mai mic) atelierului electronic, urma să plece în Irak, era nepotul secretarului PCR al întreprinderii, iar personal era un salariat căruia nu i se putea reproșa nimic-corect și bun meseriaș -. Maiorul ne-a cerut în continuare legitimațiile de serviciu și eventualul Ordin de Servi ciu sau Delegația care să ne fi permis ieșirea pe poarta înstituției, indicând și scopul acestei acțiuni.
Problema era foarte încurcată. Prezența noastră în local se mula pe forfota din oraș, ca urmare a deplasării Dictatorului peste hotare. Toată lumea știa că în astfel de zile, localurile din capitală erau mai pline decât de obicei. Nimeni nu avea acte care să demonstreze participarea la un chiul organizat la aeroport sau pe drumul spre el. Tot așa cum aproape nimeni nu se mai întorcea la serviciu după o muncă voluntară sau o aplaudăceală stradală.
În virtutea celor de mai sus, atmosfera la masă devenea tot mai încinsă. Paulică mă atenționa cu piciorul pe sub masă, să nu mă țin țanțoș. Inutil. La absolut toate întrebările militițianului șef răspundeam cu o doză de umor, tipică unei mici băute într’un local de cartier. Interviul s-a prelungit mult peste timpul necesar unei simple legitimări. Eu eram cam obraznic, beam din a doua halbă sosită între timp, iar localul se golea din ce în ce. Cred că în final nu rămăseseră, din toată aglomerația inițială, mai mult de 3 mese ocupate de la intrare la bar. Convivii noștri nu au consumat nimic, deși le-am propus o halbă. Răspunsul lor cred că a fost picătura care l-a inspirat pe Băcanu, ajuns la redacție ’’ noi suntem la muncă!’’.
Cei doi civili nu au pus nici o întrebare, practic nu au vorbit cu noi. Băcanu tot scria în carnețel. Într’un târziu, s-a terminat și ’interviul’ și berea. Despărțirea de „echipă” a fost rece.
Afară, una din ideile acelea unice mi-a trecut prin cap. ’Hai la serviciu!’. Paulică a izbucnit în râs, însă a înțeles că nu am fi putut face ceva mai bun, în situația dată.
Prin birourile pustii, am avut norocul să găsim exact pe cine trebuia. Șeful meu de serviciu, ing. C. F. și ing. I. N., secretar BOB, unchiul colegului Paulică. Le-am relatat cu maximă ’obiectivitate’, ca pe o glumă cam nesărată, cele întâmplate, în drum spre serviciu (??Gambrinus??), interpelați de ziariști și milițieni (!?!?). Eu cu poantele, Paulică rușinat, smerit, am trecut hopul.
Timp de aproape două săptămâni, o liniște totală a presei asupra celor întâmplate, ne-a liniștit pe toți, în așa măsură încât nici nu eram crezuți și începuseră bancurile pe seama celor doi ’’de la Gambrinus’’.
În a doua sâmbătă o surpriză de proporții îi aștepta pe toți salariații IPGG. La o jumătate de oră de la începerea programului un TV plin cu salariați din Ministerul Petrolului, de la CFI, de la adm., de la personal (cca 6 inși) a descins la sediul nostru. S-au instalat în Sala de Ședințe, cu condicile de prezență în față, chemându-l pe fiecare salariat care era prezent, deci semnat în condică. După un timp, bulibășeala din condici și-a arătat colții:
-unii prezenți dar nesemnați, în ideea că vor semna la plecare și de sosire,
-unii și prezenți și semnați- cum era normal,
-unii absenți și nesemnați – iarăși, ceva aproape normal,
-unii absenți dar semnați – ceeace este grav, forma cea mai periculoasă de chiul.
În total, s-a întocmit o listă pe care erau trecute un număr cca. 40 de salariați, aflați în diferite forme de neregularitate, care periată ca la Ro, a ramas cu 21 de poziții (cca. 10% din total – IMENS, de neconceput!!!).
Atât eu cât și Paulică, am scăpat cu fața curată, fiind prezenți și semnați.
Această echipă ministerială de control, a rămas 10 zile la noi. Atunci, în a zecea zi au sosit ultimii chiulăi, care fuseseră plecați în provincie și nu fuseseră găsiți de colegi.
Absolut toți cei prinși cu mâța’n sac, au fost penalizați:
-ziua/zilele tăiate,
-5-10% penalizare pe 1 lună sau 1 trim.
-retrogradare de 1-2 clase de salarizare, 1 lună/1 trim.
-altele pe bază de gargară (ex. caricaturi la gazeta de perete: colegul S.I. – un arab bicuind niște cadâne care semnează în condici; poezioare satirice tot la gazetă, punerea în discuție la sedințele PCR sau sindicale, etc).
Cel mai mult au avut de suferit soții ing. Pelc..., el șef formație, care în urma scandalului au plecat din IPGG, iar până la plecare nu au mai vorbit cu mine, VINOVATUL. Încă vreo 3-4 salariați se uitau la mine ca la un dușman. Tipic pentru Ro, locuită de ro.
Cele de mai sus se datorau articolului scris de Petre Mihai Băcanu, în revista MAGAZIN, unde a apărut în pag 1, cu continuare în pag. 2, sub titlul ’’UNII TRAG LA ȘAIBĂ, ALȚII TRAG LA HALBĂ’’. Cele două nume în clar sunt Andrei Alexandru (eu) și Enescu Paul (colegul, decedat ulterior).
Din păcate nu mai am nici un exemplar al ziarului unde am fost popularizat cu răspunsuri în doi peri!
A făcut ceva legal P. M. Băcanu, când a publicat un articol care nu ținea cont de cele spuse de noi?
Nici eu și nici Paul nu eram muncitori, adică la șaibă. Dar eram la halbă!
Articolul a produs mari pagube materiale, chiar dramolete, multor salariați. Cca. 15 persoane.
Interesant faptul că ’’inițiatorii morali’’ eu și Paul. nu am pățit ABSOLUT NIMIC!! Există precis un Dumnezeu al glumeților! Nu aici însă.
Ultima modificare efectuată de către aa la Vin Sep 01, 2006 8:40 pm, modificat de 1 dată în total
|
| Lun Aug 21, 2006 3:28 pm |
|
 |
aa
Vizitator
|
 Calcul, accident, experiment?
Calcul, accident, experiment?
(toate numele și datele sunt reale, în limitele memoriei mele)
La începutul anilor ’80, întreaga morișcă a comunismului, măcina cu o eficiență nimicitoare, orice încercare de normalizare a relațiilor dintre semeni, dintre rude, dintre oameni și mașini sau utilaje, dintre întreprinderi, dintre salariați și intreprinderi, dintre localnici și străini, sau alte combinații posibile. În zare nu se profila nici o licărire, ce ar fi putut înviora cenușiul tern din jur. Plecarea la muncă, peste hotare, indiferent unde, însemna pentru fiecare dintre noi, singura posibilitate de a evada cel puțin pentru o perioadă, din acest iad. Am intrat și eu în lotul propus pentru a lucra în străinătate, deși.......(va urma)
Condițiile absolut excepționale existente în IPGG -Întreprinderea de Prospecțiuni Geologice și Geofizice -, au permis lărgirea componenței celor “aleși”. Practic, acest lucru se datora ofițerului de secu Bercaru V, un om cu vederi mai pragmatice, parcă lipsit de îndoctrinarea tembelă a imensei majorități a “organelor de tot felul”. Aproape toți salariații care nu aveau cazier personal la miliție, au putut pleca în străinătate, atât la lucru, cât și în excursii. La IPGG activau ing. Vlad Adrian, fiul generalului Vlad Iulian – comandantul întregii securități din Ro - și cpt. ing. Vasile, fiul unuia dintre adjuncții lui Vlad, generalul V. Vasile. De activat, activau amândoi, însă în funcții și cu responsabilități diametral opuse:
- ing. Vlad Adrian, geofizician, a fost repartizat la terminarea Inst. de Pet. și G. la o formație de teren din Banat. A lucrat un număr mic de ani prin Banat ca ing și apoi ca șef Form. de Prospecțiuni, după care a devenit director tehnic la Centrul de Calcul al IPGG, fiind unul din șefii CTP.ului atât de înnegurat. Vlad A. scria constant articole despre tehnica de calcul modernă, în revista „Știință și Tehnică”, unde avea o rubrică pe ultima pag., pare-se. A fost și probabil a rămas o persoană deosebit de agreabilă, absolut normală, gata de a-și oferi ajutorul. Firesc că nimeni nu avea curajul să ceară ajutorul fiului șefului securității Ro. A format la acel Centru de Calcul, un mic grup de electroniști de valoare (la nivelul IPGG) care căutau să construiască artizanal, o stație seismică de-o complexitate monstruoasă!! Le-ar fi trebuit secole!! Nu a avut nici o legătură cu securitatea. Era foarte popular cu cei pe care-i socotea prieteni. Spunea și asculta bancuri. Nu a făcut nici un rău nimănui.
- cpt. ing. de foraj Vasile era securistul întreprinderii, adjunctul lui Bercaru. Asta era singura lui meserie – ofițer de securitate la IPGG. Un tip șters pe care personal nu l-am văzut niciodată și nici nu am auzit nimic despre el. Era clar cu chestia numită "poliție politică", care numai bine nu putea face.
Relativa relaxare a relațiilor salariaților de aici, cu securitatea, pare să fi fost un scenariu ale cărui resorturi sunt greu de deslușit. Această problemă a “omului care sfințește locul”, sau a planurilor cu bătaie lungă, ar trebui analizată, pentru a putea diferenția atât nuanțele de rău, cât și cele de bine, din aparenta uniformitate a reacțiilor organelor de represiune, la diferiți stimuli. Faptul că fiii celor mai importanți securiști din țară, au lucrat aici, s-ar putea să nu fie o coincidență. Nici situația specială a instituției nu cred că este întâmplătoare.
În momentul de față , aug. 2006, Întreprinderea “Prospecțiuni SA” este parte a holdingului lui Ov. Tender, cu un număr de salariați mult micșorat, cu mai puține sedii în București și în țară, dar cu conducerea de acum 20 (douăzeci) de ani !?!?!?!?!?. Ca o curiozitate, Directorul General este cel de pe la mijlocul anilor ’80, un anume ec. Gubandru, fratele fostului prefect de Buzău, Gubandru. Cu siguranță este cel mai longeviv Director General de întreprindere din Estul Europei!. Saltul de la economia centralizată a statului comunist la economia de piață pe care o consolidăm astăzi !??!, a trecut cât se poate de lin peste conducerea tuturor compartimentelor care nu s-au desființat. Nu a avut loc nici o schimbare sau rotire a cadrelor cu excepția ieșirilor la pensie sau a deceselor premature. Este ceva incredibil! Și acum, într’o companie particulară 100%, numărul directorilor și a șefilor este identic cu cel din anii totalitarismului. Ce resorturi îi mână pe patronul arestat Tender și pe cei din spatele său să mențină acest imobilism? Imobilism care costă!
Bercaru V. ofițerul de securitate care răspundea în ‚89 de întreaga platformă IPGG, Depozitele de carburanți și Stația de îmbuteliere aragaz, Dămăroaia, a fost până prin 2001, șeful SIPA sub toate gurvernările: Văcăroiu, CDR, Năstase – fiind schimbat de Iliescu, care-l făcuse general, cu ani în urmă.
Este interesant de cercetat acest aspect de relativă oază, pe care l-a avut IPGG în decursul timpului și chiar în zilele de azi. Parcă a fost sistematic în contra curentului dominant din jurul său.
Justițiarul multpreaînnegurat CTP superziaristul, a tăcut și tace mâlc. Îi cunoaște pe cei de care am amintit, mai bine decât mine. Ca ziarist putea să ilustreze cu mai mult aplomb personalitatea nu atât de negativă a unui securist care a avut o presă nefavorabilă în revista „Cațavencu”, la prezentarea în ordine alfabetică a ofițerilor de securitate care au făcut poliție politică. Personal, fără nici un dubiu, cunosc 3 (trei) salariați care au căutat să facă rău, prin secu, altor salariați. Nu ca informatori, ci ca reclamagii la secu pentru cauze pe care le considerau peste puterea de înțelegere a lui Bercaru. (Un coleg care m-a reclamat pe mine pt. Europa Liberă și am fost muștruluit de ing. prin. venit de la București în anchetă (prieten cu mine!), 2 șefi de form. seismică care și-au reclamat proprii subalterni, securității din jud. unde lucrau (1. artificier bețiv, 2. șoferi care nu vor să iasă la muncă -grevă deci-). Nu eram la form. celor doi când s-au petrecut evenimentele, cam între 83, cu mine și 86-89 cei doi kknr.
După desecretizarea totală, voi putea povesti fără teamă.
Fără teama ca unii dintre cei incriminați să se "supere" pe mine prin tribunalele cu alde mulți botoși repuși pe linie!!!
- va urma -
|
| Joi Aug 24, 2006 2:44 pm |
|
 |
|
|
Acum este: Vin Sep 03, 2010 3:06 pm | Ora este GMT + 2 ore
|
Pagina 1 din 3
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
|
|
|